Young Minds Scholenfestival viert duurzaamheid

21 juni 2024

Het voortgezet onderwijs in Leidschendam, Voorburg en Delft is een nieuw festival rijker. Bij het Young Minds Scholenfestival draait alles om samenwerking en creativiteit. Thema van deze eerste editie was duurzaamheid. Op 25 april lieten de finalisten zien wat ze in huis hebben. “We moeten ons richten op iets hoopvols.”

Samenwerking, creativiteit en duurzaamheid
Het Young Minds Scholenfestival is een vervolg op negen jaar Podium Talentenloods. De eerste editie van het interscolaire festival vond plaats op het Sint-Maartenscollege op 16 februari. Daarbij was Marcel Belt aanwezig, wethouder duurzaamheid in Leidschendam-Voorburg. Behalve verschillende Spinoza-scholen deden ook het Corbulocollege (Leidschendam) en Yuverta vmbo Den Haag-Westvliet mee.

Deelname van andere scholen is tekenend voor de samenwerking binnen de regio, zei Ajolt Elsakkers, rector van het Sint-Maartenscollege. “Er zijn drie dingen nodig om samen vooruit te komen: Samenwerking, daar zien we een mooi voorbeeld van met 7 deelnemende scholen, creativiteit en duurzaamheid, het thema van vandaag.” Tijdens die eerste editie werden de finalisten? bekendgemaakt. Op 25 april mochten zij hun kunsten tonen tijdens het Finalistenpodium.

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Arjan Vermeulen, klimaatburgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg, verrichtte de aftrap van het Finalistenpodium. Als groene doener inspireert hij oud en jong om in beweging te komen voor het klimaat. Zijn werk sluit mooi aan op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die centraal stonden tijdens het Young Minds Scholenfestival. Op allerlei manieren waren de scholieren daarmee aan de slag gegaan.

Van hardrock tot klassiek
In de eerste plaats toonden ze hun muzikale kunsten, van popmuziek tot klassiek. De band Moses’ Itch schudde de zaal op met onvervalste hardrock. Daarna was er ruimte voor klassieke pianomuziek door Aiden Lin en het duo Danni Lee. Tussen de muzikale optredens door kwamen de finalisten aan bod met duurzame initiatieven. Valery en Lobke van het Veurs Lyceum wonnen de eerste prijs Techniek met een groenplan voor het in te richten Koningin Julianaplein (KJ-plein) bij het Centraal Station. Met hun plan dragen zij bij aan het voorkomen van hittestress, een gevolg van klimaatverandering in een stedelijke omgeving. 

Ook de andere finalisten lieten zien dat ze willen bijdragen aan een duurzame wereld met ruimte voor dialoog en aandacht voor elkaar. Prijswinnaar in de categorie muziek, Thomas Maljaars van Gymnasium Novum, zong ‘As it was’, van Harry Styles. In de foyer stond de bank opgesteld waarmee leerlingen van het Corbulo College de tweede prijs voor techniek behaalden. Deze bank is geheel gemaakt van afvalhout en daarmee een mooi voorbeeld van recycling. Met de film Unplugged won Mohammad Amin  van het Grotius College de publieksprijs. 

Volgende editie
Gymnasium Novum ging ervandoor met de prijs voor het winnende debatteam. Over duurzaamheid raken deze leerlingen voorlopig niet uitgepraat. Reden genoeg om ook volgend jaar een editie van het Young Minds Scholenfestival te organiseren: op vrijdag 28 maart 2025 op het Veurs Lyceum. Dat belooft wat!



© 2024 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties