‘Fit is the shit’: na schooltijd sporten met je collega’s

15 juni 2023

In het kader van vitaliteit heeft iedere Spinozaschool zijn eigen aanvoerder voor het programma ASR Vitality. Tim Stolk, docent lichamelijke opvoeding, vervult deze rol op het St. Maartenscollege. Hij stimuleert collega’s bijvoorbeeld om een wandeling te maken of vaker de trap te nemen. En zo is hij de ‘Fit is the shit’-trainingen voor collega’s begonnen. “Het is heerlijk om na schooltijd samen te sporten. En iedereen doet mee op zijn eigen niveau.”

Naast zijn werk op het St. Maartenscollege geeft Tim bootcamptrainingen. “Dan moet je denken aan series van oefeningen waarbij je kracht en uithoudingsvermogen afwisselt”, vertelt Tim. “En omdat de meeste collega’s toch een zittend of staand beroep hebben, leek zo’n bootcamp me ook wel iets voor op school.” Zo is hij begonnen hij met een wekelijkse training, direct na schooltijd, voor iedereen die zin heeft om mee te doen. “Met een gezonde dosis gezelligheid, zodat mensen vooral het plezier van sporten ervaren. Het is niet op een vaste dag, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om mee te doen. We starten altijd direct na het laatste lesuur om 16.35 uur.”

Nieuwe gezichten en diehards
De precieze samenstelling wisselt per week, maar het is altijd een gezellige en diverse groep die meedoet. “We hebben collega’s van verschillende leeftijden en vanuit alle hoeken van de school: het docententeam, de administratie en de schoolleiding. Iedereen doet mee op zijn eigen tempo, intensiteit en niveau. De ene keer is het drukker dan de andere keer, maar we hebben toch altijd wel tussen de 6 en 15 enthousiastelingen.” En sommige van die collega’s blijken diehards, zegt Tim lachend. “Dat had ik van tevoren niet bedacht, dat er collega’s iedere week zouden terugkomen. Gaaf om te zien, natuurlijk.”

Succesvolle pilot
De ‘Fit is the shit’-trainingen zijn ingestoken als pilot en worden volgend schooljaar zeker vervolgd. “De collega’s zijn enthousiast en ook de schoolleiding wil de pilot graag doorzetten. We doen het nu alleen voor collega’s, maar misschien zou zoiets voor leerlingen ook wel interessant zijn.” Ook is Tim al gepolst om zijn bootcamps breder in te zetten binnen Spinoza, bijvoorbeeld tijdens een studiedag. “Ik sta daar zeker voor open. Zo maken we samen van vitaliteit een thema dat binnen de hele scholengroep blijft leven.”© 2024 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties