Doe mee aan het medewerkersonderzoek

11 september 2024

De komende maanden vindt er een groot medewerkersonderzoek plaats binnen onze scholengroep. Tussen 1 en 25 oktober krijgen alle medewerkers vanuit GRIP een uitnodiging om mee te doen (van een aantal scholen ontvangen de medewerkers de uitnodiging al eind september). Dit onderzoek is twee jaar geleden ook gedaan en meet onder meer werkdruk en energieniveau. Ook gaat het in op de kernwaarden van Spinoza, de samenwerking binnen je team en de tevredenheid over je werkgever. Vanessa de Rijck, managementassistente op het Buro, vertelt meer over dit onderzoek en waarom het belangrijk is dat iedereen meedoet.

In gesprek
Met drie leden van de werkgroep ging ik in gesprek over het medewerkersonderzoek: Leonie den Boer (hoofd HR), Laura Roek (directeur Veurs Voorburg) en Elze Versteeve (GRIP). Zelf ben ik sinds januari 2023 in dienst van Spinoza en heb ik de vragenlijst nog niet eerder ingevuld. Hieronder volgen mijn bevindingen van de gesprekken, in de hoop dat ik voor al mijn collega’s binnen Spinoza duidelijk heb kunnen maken waarom dit onderzoek gaat plaatsvinden.

Wat is het?
De vragenlijst bevat veel vragen, ongeveer 145 stuks, maar de ervaring leert dat het merendeel van de respondenten binnen een kwartier klaar is met invullen. Een voordeel is ook dat de lijst tussendoor gepauzeerd kan worden, dus word je onderbroken tijdens het invullen, dan is dat geen enkel probleem.

Het streven is om op regelmatige basis onderzoek te doen en er wordt dan ook echt wel gekeken naar het moment van afname. Er zijn sinds oktober 2022, toen de vorige afname was, veel nieuwe medewerkers gekomen, het is dan ook belangrijk dat de huidige werknemers in beeld worden gebracht. Ook voor Leonie den Boer en Laura Roek is de vragenlijst wat dat betreft nieuw.

Veel vragen in het onderzoek gaan over je energieniveau. De vragen over Spinoza zelf geven informatie over hoe er wordt gedacht over Spinoza als werkgever. De vragenlijst is dezelfde als twee jaar geleden, zodat je ook echt ‘appels met appels’ kan vergelijken.

Anoniem
Om resultaten te kunnen vergelijken is er natuurlijk wel respons nodig. Het is mij in de drie gesprekken duidelijk geworden dat rapportages wel echt anoniem zijn. Dit komt doordat er per school groepen zijn gemaakt (denk aan afdelingen); waarbij er minstens 7 ingevulde vragenlijsten moeten zijn ingevuld uit die groep, zodat resultaten niet op de persoon herleid kunnen worden. Is het nu zo dat er minder dan 7 reacties zijn binnengekomen uit een bepaalde groep, dan komt er vanuit GRIP de vraag of de antwoorden toch op basis van die groep gerapporteerd kunnen worden. Antwoord je hierop met “nee”, dan zullen de resultaten uit die groep schoolbreed verwerkt worden. Voorbeeld: het HR-team bij Spinoza bestaat uit 8 personen. Mocht niet iedereen het invullen, en zijn het er minder dan 7, dan zullen de teamleden gevraagd worden door GRIP of er toch gerapporteerd mag worden, omdat het zinvol is om de resultaten vanuit het team te weten. Als er dan één iemand zegt “dat wil ik niet", dan worden de resultaten vanuit het HR-team verwerkt in de resultaten van het gehele Buro en wordt er geen aparte rapportage van het HR-team gemaakt. De algemene rapportage van het Buro zal dan misschien niet overeenkomen met het specifieke resultaat van de HR-afdeling.

Resultaat
Je krijgt zelf direct na het invullen van de vragenlijst het resultaat te zien, waarbij  je - indien nodig - al tips krijgt om op bepaalde zaken te letten. Dit is een geautomatiseerd resultaat. Mocht jij op dit moment stressklachten hebben, dan gaat er een geautomatiseerd signaal naar het planningsbureau van GRIP. Deze medewerkers hebben geheimhoudingsplicht en zullen dus niet over jouw resultaten met een ander praten. Wat zij wel kunnen doen is je benaderen en vragen of je een persoonlijk gesprek wilt met een coach; een coach die ook geheimhoudingsplicht heeft en waar dus vrijuit mee gesproken kan worden. Je gaat dan praten over je antwoorden en je krijgt dan bijvoorbeeld tips en adviezen over leefstijl. 

Het is niet alleen een gesprek als ‘het gaat niet goed, je moet opletten’, maar door deze gesprekken wil Spinoza met behulp van de coaches van GRIP de medewerkers bij de hand nemen en echt helpen. Uiteraard ben je niet verplicht om zo’n gesprek te voeren.
Stress/werkdruk is vaak nog wel iets waar mensen niet graag over praten, maar het is heel normaal om soms stress te ervaren “stress is koorts van de psyche” was een uitspraak van Elze die mij echt is bijgebleven. We hebben allemaal weleens koorts; een signaal van het lichaam dat er op dat moment iets niet klopt en vaak lost dit heel snel op; dit is bij stress (moe, afstand nemen, emotioneler zijn) ook zo, maar soms is er wel hulp nodig en dan zijn de coaches van GRIP er om je verhaal bij te doen en je van adviezen te voorzien. Het is echt hulp voor wie dat nodig heeft. Het maakt dan ook niet uit of je energieniveau laag is door werk, je thuissituatie of wat anders.

Mocht het zo zijn dat de coach denkt dat er verdere hulpacties nodig zijn en jij wil dat zelf ook graag, dan zal de coach je toestemming vragen om contact op te nemen met je leidinggevende om verdere zaken te kunnen regelen; over de inhoud wordt nog steeds niets uitgewisseld. Enkel je naam en het aantal sessies dat je met je coach hebt afgesproken.

Het is logisch dat dit soort gesprekken niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn en misschien ook spannend zijn. HR kan jou altijd helpen een gesprekspartner te vinden, als je het gesprek liever met iemand anders voert dan met je leidinggevende.
Uiteraard kan het zo zijn dat jouw resultaten op dit moment geen reden zijn om je te benaderen; wil je toch graag een gesprek met een coach van GRIP, dan kan je dit via je leidinggevende aanvragen.

Team-rapportages
Wat wel naar de scholen gaat, zijn de rapportages op teamniveau. Deze zijn gebaseerd op percentages, mits de respons afdoende is om een representatief resultaat te genereren. De leidinggevende gaat dan, eventueel met ondersteuning van HR, gesprekken voeren met de teams. Afhankelijk van hoe deze gesprekken verlopen zal er bekeken worden wat eventuele verbeterpunten zijn en wat voor acties er zullen moeten plaatsvinden. Maar juist ook de dingen die goed gaan, zullen benoemd worden.

Waarom?
Het is mij in de gesprekken duidelijk geworden dat Spinoza echt een goede werkgever wil zijn en ervoor wil zorgen dat iedere collega met zoveel mogelijk plezier aan het werk gaat en als er stress  ervaren wordt (wat door iedereen anders ervaren wordt) hierbij zo goed als mogelijk geholpen kan worden. Het is dan ook belangrijk de vragenlijst zo open en eerlijk mogelijk in te vullen; het is ook voor jezelf goed om inzicht te krijgen. Misschien hoef je er nog niet direct iets mee, maar denk je na een paar maanden “nu kan ik hulp gebruiken”. Overigens is het vaak zo dat stress  niet alleen werkgerelateerd is maar ook door een thuissituatie kan ontstaan, waardoor je op je werk misschien niet kan functioneren zoals je graag zou willen (denk bijvoorbeeld aan het geven van mantelzorg).

Belang
In de media wordt al lange tijd gesproken over werkdruk, maar natuurlijk ook wel op scholen zelf en tijdens CAO-onderhandelingen. Spinoza wil heel graag inzicht in de ervaren werkdruk, mocht dit op onze scholen ook het geval zijn, kan Spinoza gaan handelen.

Respons
Je bent niet verplicht tot het invullen van de vragenlijst, maar hoe hoger het aantal deelnemers hoe beter het is voor Spinoza een betere werkgever te worden. 

Praktisch
Nog een praktisch advies aan mij gegeven door Elze van GRIP: mocht je de vragenlijst al eerder hebben ingevuld, dan kun je inloggen met het mailadres dat je eerder ook hebt gebruikt. Vaak is dat je privé-mailadres (ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je deze weer opvragen met de knop “wachtwoord vergeten”). Advies vanuit GRIP is dan ook om je te registreren met een privémail, zodat je altijd jouw gegevens weer in kan zien mocht je niet meer bij Spinoza werkzaam zijn. Ik hoop dat met deze informatie, in combinatie met de info van de scholen zelf, zoveel mogelijk mensen mee willen doen aan het medewerkersonderzoek.



© 2024 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties