Beste collega’s,
Het eerste tijdvak van de eindexamens zit erop. Van de 1.391 kandidaten - over alle niveaus - zijn er al 1.235 geslaagd, wat neerkomt op 89%. Naar verwachting zal dat percentage nog aanzienlijk hoger uitvallen na het tweede tijdvak. Er zijn wel verschillen tussen de scholen en een positieve vermelding verdienen de afdeling vwo van Veurs Lyceum en de afdeling vmbo-g/t van de François Vatelschool, waar na het eerste tijdvak al 100% is geslaagd! Heel veel dank aan alle collega’s die de afgelopen jaren onze leerlingen tot aan het examen hebben begeleid. Onderwijs is teamwork en alle collega’s van onze scholengroep zijn hierbij van groot belang; ook degenen die hun werkzaamheden vooral achter de schermen verrichten.
Het einde van het ene schooljaar betekent tegelijkertijd dat er hard wordt gewerkt om het volgende schooljaar mogelijk te maken. Voordat er roosters kunnen worden gemaakt, moet de formatie rond zijn. En dat houdt in dat we ook moeten weten aan hoeveel leerlingen we onderwijs mogen verzorgen. Met de nieuwe doorstroomtoets loopt dit anders dan voorgaande jaren. Ook na de aanmeldperiode kunnen leerlingen nog van school wisselen. Kortom, het duurt nog even voordat we echt op vakantie kunnen.
Wat ons als bestuur bezighoudt, zijn de Haagse ontwikkelingen. Misschien nog vóór, maar in ieder geval na de zomervakantie zal er een nieuw kabinet zitten, met nieuwe plannen op het gebied van onderwijs. In het hoofdlijnenakkoord van 16 mei hebben we al kunnen lezen dat dit kabinet minder geld over heeft voor het voortgezet onderwijs. Voor Spinoza zijn de volgende financiële zaken relevant:
We moeten dus rekening houden met 2,9 miljoen minder voor onze scholengroep. Dat is heel veel geld en dat gaan we de komende jaren natuurlijk merken. Omgerekend naar LB-docenten - de gemiddelde personeelslast voor een docent in LB bedraagt voor de werkgever (dus inclusief pensioen en belastingen) 94.000 euro - kost dat 30,8 arbeidsplaatsen. Deze berekening kan ook worden gemaakt voor andere functiecategorieën, maar de groep van LB-docenten is het grootst. Dat gaan we ongetwijfeld merken op school en in de klas. We moeten als VO dus rekening houden met de nodige aanpassingen, maar wat er van ons wordt gevraagd, wordt zeker niet eenvoudiger.
Dankzij de NPO-gelden hebben we een aantal vette jaren gehad en de loonstijging volgens de laatste cao was zeker terecht, maar de broekriem zal de komende jaren zeker aangehaald moeten worden. Laten we hopen dat de cyclus van vette en magere jaren er niet te lang over doet om weer naar de vette kant door te slaan. We hebben namelijk een belangrijke klus te klaren: leerlingen opleiden en voorbereiden op hun rol als volwassene in een complexe samenleving.
Veel sterkte met de laatste hordes naar het einde van het schooljaar 2023-2024!
Hartelijke groet, mede namens Leonie Drabbe
Peter Lamers
Voorzitter College van Bestuur Scholengroep Spinoza
Het voortgezet onderwijs in Leidschendam, Voorburg en Delft is een nieuw festival rijker. Bij het Young Minds Scholenfestival draait alles om samenwerking en creativiteit. Thema van deze eerste editie was duurzaamheid. Op 25 april lieten de finalisten zien wat ze in huis hebben. “We moeten ons richten op iets hoopvols.”
Samenwerking, creativiteit en duurzaamheid
Het Young Minds Scholenfestival is een vervolg op negen jaar Podium Talentenloods. De eerste editie van het festival vond plaats op het Sint-Maartenscollege op 16 februari. Daarbij was Marcel Belt aanwezig, wethouder duurzaamheid in Leidschendam-Voorburg. Behalve verschillende Spinoza-scholen deden ook het Corbulocollege (Leidschendam) en Yuverta vmbo Den Haag-Westvliet mee.
Deelname van andere scholen is tekenend voor de samenwerking binnen de regio, zei Ajolt Elsakkers, rector van het Sint-Maartenscollege. “Er zijn drie dingen nodig om samen vooruit te komen: Samenwerking, daar zien we een mooi voorbeeld van met 7 deelnemende scholen, creativiteit en duurzaamheid, het thema van vandaag.” Tijdens die eerste editie werden de finalisten? bekendgemaakt. Op 25 april mochten zij hun kunsten tonen tijdens het Finalistenpodium.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
Arjan Vermeulen, klimaatburgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg, verrichtte de aftrap van het Finalistenpodium. Als groene doener inspireert hij oud en jong om in beweging te komen voor het klimaat. Zijn werk sluit mooi aan op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die centraal stonden tijdens het Young Minds Scholenfestival. Op allerlei manieren waren de scholieren daarmee aan de slag gegaan.
Van hardrock tot klassiek
In de eerste plaats toonden ze hun muzikale kunsten, van popmuziek tot klassiek. De band Moses’ Itch schudde de zaal op met onvervalste hardrock. Daarna was er ruimte voor klassieke pianomuziek door Aiden Lin en het duo Danni Lee. Tussen de muzikale optredens door kwamen de finalisten aan bod met duurzame initiatieven. Valery en Lobke van het Veurs Lyceum wonnen de eerste prijs Techniek met een groenplan voor het in te richten Koningin Julianaplein (KJ-plein) bij het Centraal Station. Met hun plan dragen zij bij aan het voorkomen van hittestress, een gevolg van klimaatverandering in een stedelijke omgeving.
Ook de andere finalisten lieten zien dat ze willen bijdragen aan een duurzame wereld met ruimte voor dialoog en aandacht voor elkaar. Prijswinnaar in de categorie muziek, Thomas Maljaars van Gymnasium Novum, zong ‘As it was’, van Harry Styles. In de foyer stond de bank opgesteld waarmee leerlingen van het Corbulo College de tweede prijs voor techniek behaalden. Deze bank is geheel gemaakt van afvalhout en daarmee een mooi voorbeeld van recycling. Met de film Unplugged won Mohammad Amin van het Grotius College de publieksprijs.
Volgende editie
Gymnasium Novum ging ervandoor met de prijs voor het winnende debatteam. Over duurzaamheid raken deze leerlingen voorlopig niet uitgepraat. Reden genoeg om ook volgend jaar een editie van het Young Minds Scholenfestival te organiseren: op vrijdag 28 maart 2025 op het Veurs Lyceum. Dat belooft wat!
Vier van onze vmbo-leerlingen maakten afgelopen april een trip naar Bulgarije, samen met docenten Manouck Bergenhenegouwen (François Vatel) en Aukje van Ruiten (Sint-Maartenscollege). In Sofia vond namelijk het congres van ECNAIS plaats (European Council of National Associations of Independent Schools), een organisatie die zich inzet voor onderwijs dat onafhankelijk is van de overheid. De leerlingen gingen aan de slag met het vraagstuk of leerlingbetrokkenheid een essentieel onderdeel is van de identiteit van een school. Lees hier het verslag.
Van 17 april t/m 19 april hebben Nanda, Johnny, (François Vatel vmbo), Emilie en Esperanza (Sint-Maartenscollege) deelgenomen aan de conferentie van ECNAIS in Bulgarije met het thema: ‘Building and maintaining identity in educational organizations in a rapidly changing World. Student contribution focus: Students as a driving force of educational identity.’
Samen met leerlingen uit Roemenië en Bulgarije hebben zij geluisterd naar inspirerende sprekers, gediscussieerd over het onderwijs in hun eigen land, optredens gegeven in een culturele discipline en een bezoek gebracht aan de Amerikaanse school in Sofia. Vooral dat laatste was een enorm leuke ervaring. Natuurlijk was er ook nog tijd voor een stadswandeling door het mooie Sofia.
De conferentie werd afgesloten met een traditioneel Bulgaars feestmaal inclusief traditionele dans en zang. En uiteraard kon een echte hollandse meezinger daar ook niet bij ontbreken. Onder begeleiding van Paul zongen we 'Tulpen uit Amsterdam' en 'Leef'. Met elkaar kijken we terug op een ontzettend leuke reis!
Leonie den Boer en Marjolein Feddes zijn onlangs gestart op het Buro. De eerste als teamleider HR, de ander als teamleider financiën. In dit Baruchje stellen zij zich kort voor aan jullie als collega's.
“Het was een warm welkom van mijn collega’s van het Buro”
Marjolein Feddes, teamleider financiën
Mijn naam is Marjolein Feddes, 42 jaar oud. Na jaren als controller in de ziekenhuiszorg te hebben gewerkt, heb ik nu de overstap gemaakt naar het onderwijs. Ik ben in juni gestart als teamleider financiën en val meteen met mijn neus in de boter met de PAC-dag op 14 juni (de personeelsdag van het Buro). Het was sowieso een warm welkom van de collega’s van het Buro. Ook leuk: Leonie is tegelijk met mij gestart in de rol van teamleider HR.
Ik woon in Voorschoten, ben getrouwd met Dick en heb drie dochters die nu nog alle drie op de basisschool zitten. De afgelopen tijd had ik al veel middelbare scholen bezocht met open dagen omdat mijn oudste dochter volgend schooljaar naar de middelbare school gaat. Het is heel leuk om scholen nu te zien tijdens reguliere schooldagen.
In mijn vrije tijd houd ik van lezen en om lesjes te volgen in de sportschool. In de zomer vind ik het leuk om te tennissen.
“Veel zin om samen met het enthousiaste en betrokken team aan de slag te gaan”
Leonie den Boer, teamleider HR
Mijn naam is Leonie den Boer. Ik ben op 21 mei met veel plezier gestart bij Scholengroep Spinoza als teamleider HR bij het Buro. Ik heb altijd in het HR-vak gestudeerd en gewerkt. Hiervoor heb ik gewerkt bij SBB (Samenwerkingsorganisatie voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) en Bouwend Nederland als HR Manager. Daarvoor heb ik in de financiële sector als HR Business partner gewerkt. De onderwijssector is dus nieuw voor mij. Wel vind ik het speciaal om in het voortgezet onderwijs te werken, omdat mijn kinderen nu ook langzaam aan die kant op gaan.
Ik ben getrouwd met Bert en samen hebben we twee kinderen. Een zoon van 11 jaar en een dochter van 9 jaar. In mijn vrije tijd zit ik graag op de fiets (moutainbike of racefiets), of op de sup of boot als het mooi weer is.
Mijn ontvangst heb ik als een heel warm welkom ervaren. Er liggen mooie uitdagingen op HR vlak en ik heb veel zin om daar met het enthousiaste en betrokken HR team een goede bijdrage aan te leveren.
Ivo Doorn, leerling uit de examenklas van Gymnasium Novum, heeft vrijdag 17 mei de TV-uitzending van Op weg naar het Lagerhuis gewonnen. De jury liet duidelijk merken dat het moeilijk was om te kiezen tussen Ivo en Carmen van Leeuwen, de andere Novum-leerling die geselecteerd was voor de uitzending. Ze kozen uiteindelijk voor Ivo, die terugkijkt op een unieke ervaring.
“Het was een unieke ervaring om met jongeren met hele diverse achtergronden en totaal andere meningen ‘Op Weg naar het Lagerhuis’ op te nemen”, vertelt Ivo. “Debatteren is de laatste jaren echt een hobby van mij geworden en het is fantastisch om dat dan met zoveel verschillende mensen te mogen doen. Winnen is natuurlijk de kers op de taart. Ik hoop dat een tv-uitzending zoals deze andere mensen ook aanzet om meer na te denken en te debatteren met elkaar.”
“Dit is echt een geweldige afsluiting van het debatjaar”, zegt Hanke Winius, de begeleider van het debatteam op het Novum. “Zowel winst in de scholencompetitie als team en nu ook Ivo als individuele winnaar. Ik ben echt trots op de prestaties van Ivo, Carmen en de andere teamleden van het debatteam van het Novum. Het was een bijzonder jaar.”
Je kunt de uitzending terugzien via Uitzending Gemist.
Twee keer per jaar voert het bestuur schoolontwikkelgesprekken met de schooldirecties over de gang van zaken op de scholen. De afgelopen weken hebben die gesprekken op bijna al onze scholen plaatsgevonden. Het waren fijne en open gesprekken. Gesprekken die als doel hebben het bestuur te informeren over het reilen en zeilen op de school, de ambities van de school, de manier waarop de school aan de ambities werkt en om te bekijken waar we elkaar binnen Spinoza kunnen versterken. Deze tweede ronde is met name gericht op de evaluatie van het afgelopen schooljaar. Het is mooi om te zien dat schooldirecties trots zijn op het werk dat de medewerkers verrichten ten behoeve van het onderwijsproces aan de leerlingen. We zien de ontwikkeling op het terrein van kwaliteit en de groeiende mate van samenwerking die de scholen daarin zoeken.
Na zo’n 25 jaar gaan het Buro en het College van Bestuur van onze scholengroep de vertrouwde plek verlaten. In oktober betrekken zij een nieuwe locatie in aan het Stationsplein in Voorburg, waar de huiselijkheid en het basic gevoel behouden blijven. Op 31 mei hebben we de sleutel van het nieuwe pand in ontvangst genomen. We kijken ernaar uit jullie op deze nieuwe locatie te verwelkomen!
Het Buro van Spinoza fungeert voor veel collega's als vraagbaak - denk aan vragen over salaris, vitaliteitsbudget of problemen met inloggen. Om dit vraag-antwoordproces nóg soepeler te laten verlopen, hebben de Buro-collega’s deze informatie nu uitgewerkt op ons intranet. Op de studiedag in maart kon je alvast een kijkje nemen en je reactie geven. Deze reacties zijn inmiddels verwerkt en we zijn er klaar voor om het intranet ook met jou te delen. Vanaf woensdag 26 juni kun je inloggen met je schoolaccount op intranet.scholengroepspinoza.nl. Heb je nog punten die je mee wilt geven of mis je na de livegang toch nog informatie? Laat het dan weten via intranet@scholengroepspinoza.nl.
Vanaf volgend schooljaar gaat Scholengroep Spinoza stagevergoedingen uitbetalen aan studenten van VO-opleidingsscholen Haaglanden. Hiermee lopen we vooruit op de afspraken in de nieuwe cao. Over het praktische proces ontvang je nog verdere informatie via de e-mail. Heb je voor nu vragen, stel die dan via psa@scholengroepspinoza.nl of neem telefonisch contact op: 070 419 94 00.