Nu de eindexamens er weer aankomen, komt ook het moment waarop we kunnen concluderen of de voorbereiding met de leerlingen afdoende is geweest. Weliswaar zijn de leerlingen voorbereid op basis van de eindtermen, maar sluiten vaardigheden, kennis en inzicht voldoende aan op de vragen van de examens? Een zekere voorspelbaarheid is prettig, maar garanties voor succes worden niet gegeven. En natuurlijk willen we dat zoveel mogelijk leerlingen slagen, maar waar het echt op aankomt is of onze leerlingen daarmee goed voorbereid zijn op hun rol in de samenleving van morgen. Zo hebben we het althans geformuleerd in onze missie en visie. We constateren echter tegelijkertijd dat de voorspelbaarheid van de samenleving onder druk staat.
Zowel nationaal als internationaal is er sprake van onrust. Burgerrechten worden geschonden, economische wetmatigheden ontkend, adviezen van de Raad van State over zorgvuldige wetgeving genegeerd en een lintje als waardering voor vrijwillige inzet wordt gepolitiseerd.
Dat de samenleving verandert is een gegeven. Alleen zijn er periodes waarin veranderingen op meerdere terreinen zich tegelijkertijd voordoen. De voorspelbaarheid is aan het schuiven en dan zou het fijn zijn als we terug kunnen vallen op een fundamentele afspraak, namelijk dat we respectvol met elkaar om blijven gaan.
Daarmee zijn we bij de essentie en dus de noodzaak van burgerschapsonderwijs aangekomen. In het komende SDO hopen we een klap te geven op een Spinozabrede visie op burgerschap, die tegelijkertijd voldoende ruimte laat om per school te bepalen hoe daaraan invulling wordt gegeven. De kern van de boodschap is dat - ongeacht verschillen van inzicht - we respectvol met elkaar om moeten gaan. Dat is een van de basisprincipes van democratie: de meerderheid bepaalt, maar houdt rekening met minderheden, want na de volgende verkiezingen kunnen verhoudingen zomaar gewijzigd zijn. Een zekere voorspelbaarheid is dan wel zo veilig. Echter, vergeef ons deze persoonlijke noot, wij zijn van mening dat in de Tweede Kamer niet altijd het goede voorbeeld wordt gegeven.
Onze leerlingen moeten voorbereid worden op het examen - en zeker ook op hun toekomstige carrière en hun rol in de samenleving. Deze opdracht, die we als onderwijs hebben gekregen, vraagt in roerige tijden extra inspanning, omdat we soms ook zelf even opnieuw moeten afstemmen. Wanneer het voorspelbare minder voorspelbaar wordt, neemt de onzekerheid toe en moeten we voorkomen dat onzekerheid omslaat in paniek.
Wat zeker is, is dat we straks weer afscheid gaan nemen van een lichting leerlingen tijdens de diploma-uitreikingen op de scholen; met trotse leerlingen en ouders. Laten we daar vooral een feest van maken. En daarna zijn we er weer om de volgende lichting voor te bereiden op een even onzekere toekomst. Laat over de toegevoegde waarde van ons onderwijs geen twijfel bestaan.
Leonie Drabbe en Peter Lamers
College van Bestuur Scholengroep Spinoza
Lizzy en Celine werden op 3 april 2025 Nederlands kampioen bakken voor vmbo-leerlingen
In de bakkerij is het gezellig chaotisch. Leerlingen van de verschillende scholen lopen door elkaar heen op zoek naar de juiste ingrediënten en de benodigdheden voor de 3 producten die zij moeten maken. Zo is de ene groep druk met het maken van macarons, een andere leerling is bezig met een vlechtbrood en worden er verschillende producten de oven in geschoven. Zowel de producten als de presentatie worden beoordeeld door een jury uit het werkveld. Natuurlijk is het belangrijk hoe een product eruit ziet, maar ook de smaak en textuur worden beoordeeld.
Lizzy en Celine zijn na afloop van de prijsuitreiking nog een beetje beduusd. “We weten eigenlijk niet zo goed wat we moeten zeggen. We zijn superblij, want het ging supergoed en meneer De Bruijn, onze docent bakken, was supertrots toen we onze opdrachten af hadden. Maar we hadden niet gedacht dat we zouden winnen hoor, die anderen waren ook heel goed.’’ Naast het NK bakken werd op François Vatel vmbo ook gestreden voor het Nederlands kampioenschap koken en serveren. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.
Op 28 maart vond het Young Minds Scholenfestival plaats. Dit jaar was het festival te gast bij het Veurs Lyceum. Het thema van het festival was ‘tijd’. Voor Ajolt Elsakkers, rector van het Sint-Maartencollege, is tijd het meest kostbare wat we hebben. Het is het enige wat echt vergankelijk is, en dat betekent dat je het moet laten tellen. Des te mooier dat er zoveel leerlingen zijn die de tijd gebruiken om expressie te geven aan hun gevoel. Dat is de allermooiste manier om je tijd te besteden! Leerlingen van scholen uit de regio volgden dansworkshops, debatteerden en gaven fantastische optredens.
Bovenbouwleerlingen en collega’s van het Sint-Maartenscollege hebben meegedaan aan de Glow-in-the-dark-hike 2025. Zij hebben maar liefst 42 kilometer gewandeld om geld op te halen voor Stichting Strohalm Foundation. Nadat de leerlingen en collega’s de tocht in de nacht hadden voltooid, werden ze op het schoolplein feestelijk onthaald door alle andere leerlingen. De wandeltocht zorgt voor nog meer onderlinge verbondenheid en past goed bij de missie van de school. Met een activiteit als deze legt de school ook de verbinding tussen wat in de schoolboeken staat en wat er in de wereld gebeurt.
BSM-leerlingen uit 6 vwo van het Dalton College Voorburg hebben de sportdag van basisschool Emmaüs georganiseerd. De dag was supergoed georganiseerd en zorgde voor een mooie samenwerking tussen de leerlingen en verbinding tussen jong en oud.
Een aantal leerlingen van Gymnasium Novum streed in de finale van de Economie Olympiade in de Centrale Bank Amsterdam. Maar liefst 5 leerlingen hoorden bij de beste 50 van Nederland. Tijn werd 6e en Noud hoort bij de eerste 5, waardoor hij door mag naar de internationale finale in Athene.
Een selectie leerlingen uit de 4e en 5e klas bracht een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.
Mijn naam is Demi en ik ben op 1 april gestart op het Buro als communicatieadviseur. In deze gloednieuwe functie zie ik de passie voor mijn professie en mijn interesse voor het onderwijs samenkomen. In mijn optiek is het onderwijs de grote gelijkmaker in de maatschappij en ik vind het een voorrecht om daar een steentje aan bij te mogen dragen!
Het onderwijs is nieuw voor mij, maar ik voel me hier al heel erg thuis. Toen ik op mijn eerste werkdag van het Gymnasium Novum naar het Buro liep met het zonnetje op mijn gezicht en fietsende leerlingen om me heen, voelde ik een dankbaar gevoel ‘dit is de doelgroep waar ik voor mag werken’. Dat voelt goed!
Ik ben heel warm ontvangen op het Buro en voer nu veel gesprekken om input op te halen waar de behoeftes liggen. Genoeg mooie kansen en uitdagingen! Binnenkort zal ik ook zichtbaar zijn op de scholen en gesprekken met jullie voeren om erachter te komen hoe ik jullie zo goed en optimaal mogelijk kan ondersteunen en adviseren. Ik kijk ernaar uit! Natuurlijk ben ik ook daarvoor al bereikbaar via: dze@scholengroepspinoza.nl en +31 6 39006907.
Op onze scholen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg gaan we na een Europese aanbesteding weer met CSU verder als onze schoonmaakpartner. Minimaal één keer per jaar komen alle schoonmaakmedewerkers van CSU op de Spinoza-scholen bij elkaar om in het zonnetje gezet te worden door de districtmanager en rayonleider van CSU en de collega's van Spinoza. Dit alles onder het genot van door CSU meegenomen Turkse pizza's. Op deze manier laten we zien hoe blij we zijn dat deze CSU'ers dag in dag uit onze scholen schoonhouden.
Als onderdeel van de wervingscampagne zijn Mona Palmeira (decaan en docent klassieke talen en biologie aan het Sint-Maartenscollege) en Floris van der Heijde (NT2-docent in opleiding bij ISK Delft) geïnterviewd door het AD. Lees hier het hele artikel.