Volwaardig podium én muziek als examenvak: ‘003’ op Gymnasium Novum biedt volop kansen

12 oktober 2023

Vanaf dit schooljaar kunnen de bovenbouwleerlingen van Gymnasium Novum kiezen voor muziek in hun lespakket. Lokaal 003, van oudsher de muziekruimte voor lessen in de  eerste en tweede klas, is de afgelopen maanden verbouwd tot een multifunctioneel muzieklokaal. Muziekdocent Thomas van den Ende: “Leerlingen uit alle leerjaren kunnen hier nu muzieklessen volgen, repeteren met hun bandje en concerten geven.”

Thomas van den Ende is sinds 7 jaar muziekdocent op Gymnasium Novum. Het viel hem op dat er onder leerlingen veel interesse is om ook na het tweede leerjaar met muziek verder te gaan. “Ik zie veel muzikaal talent onder leerlingen. Waarom zouden we ze dan niet de kans geven om voor muziek te kiezen in hun eindexamenpakket?”

Volwaardig podium

Intussen dacht Thomas ook na over een plek voor een nieuw muzieklokaal. “Een plek waar je muziekles volgt is één ding… Wat als we daarmee ook een volwaardig podium creëren waar leerlingen zelfstandig kunnen repeteren en waar ze zelfs kunnen optreden?” Dat podium is er nu: het vernieuwde muzieklokaal 003 biedt plaats aan liefst 60 bezoekers. In het lokaal is de afgelopen maanden flink getimmerd en gezaagd. Thomas: “De juiste sfeer ontbrak in de oude setting. Nu biedt 003 veelzijdigheid: leerlingen vinden hier alles wat ze nodig hebben om lekker met elkaar muziek te maken. En om muziek als examenvak te volgen.” Dit jaar zijn twaalf vierdeklassers het schooljaar begonnen met muziek in hun pakket en de belangstelling lijkt te groeien.

Van klassiek tot karaoke

Op 8 november vindt het eerste lunchpauzeconcert plaats. Want daar is 003 óók voor bedoeld: stand-upcomedy, karaokemiddagen, popconcerten, strijkkwartetten, alles mag. Iedere leerling of medewerker mag een uitvoering plannen en organiseren. De bedoeling is dat er elke maand minimaal één optreden is. De animo is groot: tot en met april is er elke maand minimaal één optreden gepland. Zowel muziekleerlingen als bestaande en nieuwe bandjes buiten het curriculum gaan meerdere concerten geven. “Het toont aan wat je kunt bereiken als je je passie blijft volgen.”

Wil je op de hoogte blijven van de vorderingen, festiviteiten en concerten? Kijk op lokaal003.nl© 2023 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties