Veurs Voorburg vmbo trots op slim schoolgebouw

17 november 2022

Leerlingen en medewerkers van Veurs Voorburg vmbo genieten sinds dit schooljaar van hun splinternieuwe gebouw. Conciërge Remy Merian en Monique Meijer zijn ongelooflijk trots op het resultaat. “Een prachtig, licht gebouw dat voorzien is van de laatste duurzame snufjes”, vertelt de conciërge. “De rustige uitstraling heeft echt een positieve invloed op de leerlingen.” 
 
Veurs Voorburg vmbo barstte bijna uit het vorige schoolgebouw. Elk hoekje van de school werd benut. Zo deed de fietsenstalling in de kelder dienst als kantine. “Wat een verschíl met de nieuwe kantine. De leerlingen beleven de pauzes zoveel rustiger”, vertelt Remy Merian. “Zij kunnen hier ook in de gangen de pauzes doorbrengen, er zijn veel plekken om te zitten. En er is nu een schoolplein, zodat de leerlingen naar buiten kunnen. De leerlingen zitten elkaar minder in de weg en gedragen zich daardoor echt rustiger.” Monique vult aan: “Ook doordat de akoestiek zo goed is, is het stukken rustiger.”  
 
Inspirerend 
“Het gebouw ademt openheid. Mede door de vele ramen in de lokalen”, vervolgt Monique Meijer. “Een twijfel was dat het open karakter af zou leiden, maar dat is helemaal niet het geval.” Remy: “Ik kan me echt voorstellen dat het gebouw voor de leerlingen inspirerend werkt. En de nieuwe apparatuur, zoals de nieuwe digiborden en de nieuwe keuken, werkt natuurlijk ontzettend prettig. Ook leuk: van het nieuwe beweeglokaal kunnen de medewerkers ook gebruikmaken. Zij konden zich inschrijven voor een uurtje sporten onder begeleiding van de gymdocenten.” 
 
Slim gebouw 
Monique en Remy werken inmiddels respectievelijk 12 en 13 jaar op de school. Met de komst van het nieuwe gebouw is er voor Remy werkinhoudelijk ook veel veranderd: “Het is een bijzonder slim gebouw. Ik heb een spoedcursus gehad van de monteur, maar de onderhoudsdienst kan op afstand de boel monitoren en eventuele problemen verhelpen. Dat betekent dat ik meer tijd heb voor het begeleiden van de leerlingen, erg leuk.” Voor Monique is er vooral veel veranderd qua omgeving: “Mijn kantoor, met compleet nieuw meubilair, is zo professioneel. Ik geniet echt van het zit/stabureau. Natuurlijk moet de ruimte nog een beetje eigen worden, maar dit nieuwe gebouw went heel snel.”  
 
Lobby 
Een traject van zo’n 20 jaar ging vooraf aan de bouw van de nieuwe school. “We hebben er veel voor gelobbyd. Leerlingen hebben indertijd zelfs de gemeenteraad toegesproken. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, is de bouw van een leien dakje gegaan. En ook de verhuizing verliep heel soepel. Op 31 oktober knipte de wethouder officieel het lintje door. Daarmee voelt het verhuizingsproces afgerond, wat ook weer heel fijn is”, besluit Monique.



© 2022 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties