Sint-Maartenscollege de broedplaats van wetenschappelijk toptalent

23 juni 2022

Afgelopen week zijn in totaal zes Spinoza en Stevin premies toegekend en twee daarvan zijn gegaan naar oud-leerlingen van het Sint-Maartenscollege. De Spinoza- en Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

Het gaat om Thea Hilhorst die samen met drie anderen de Spinozapremie kreeg (2,5 miljoen euro voor onderzoek). Thea is nu hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit en krijgt de prijs voor haar onderzoek naar noodsituaties als gevolg van rampen en gewapende conflicten. In haar onderzoek benadrukt zij de impact van humanitaire hulp. 

De andere oud-leerling die in de prijzen is gevallen is Bas Bloem. Hij kreeg samen met een ander de Stevinpremie (ook 2,5 miljoen euro). Bas is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboud UMC en krijgt de prijs vanwege de grote maatschappelijke impact van zijn onderzoek. Hij is wereldwijd de nummer één op het gebied van de ziekte van Parkinson en ontwikkelde ParkinsonNet, een netwerk waarin patiënten en zorgverleners samenwerken. Hij heeft ook het Parkinson Centrum Nijmegen opgericht. Op het Sint-Maartenscollege kende iedereen hem ook als de zoon van oud-docent Lichamelijke Opvoeding op het Maartens, Frans Bloem.

Mooi om te vernemen hoe oud-leerlingen worden gewaardeerd om hun grote kennis en inzet - waar de fundamenten op het Maartens zijn aangebracht!

Bron: https://voorburgsdagblad.nl/Lokaal/sint-maartenscollege-broedplaats-van-wetenschappelijk-top-talent

 © 2024 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties