Schaakkampioen Anish Giri schittert bij ‘Grotius College Tour’

17 april 2023

Zo’n 140 schaakliefhebbers genoten op 11 april in de aula van het Grotius College van een ontmoeting met schaakkampioen Anish Giri. Anish, ex-leerling van het Grotius College, nam uitvoerig de tijd voor een interview en een meet & greet plus handtekeningensessie met de schaakfans, die als uitsmijter in de aula een snelschaaktoernooi speelden.

Anish Giri (28 jaar) won in januari het Tata Steel-toernooi (‘het Wimbledon van het schaken’) en is inmiddels de nummer 6 van de wereld. Tien jaar geleden nam Anish afscheid van het Grotius College met een vwo-diploma onder z’n arm. Inmiddels is hij een ‘grote meneer’ in de schaaksport.
De basis daarvoor legde hij op het Grotius College, waar hij als 14-jarige leerling een bijzondere entree maakte op de TTO-afdeling, het tweetalig onderwijs. “Ik ging naar het Grotius omdat ik hier de ruimte kreeg om naast school aan mijn schaakcarrière te werken. Ik speelde al veel  buitenlandse toernooien en kreeg dus vaak een paar dagen vrij van school’’, aldus Anish tijdens een interview.

De beste?
Leerlingen van het Grotius en andere schaakliefhebbers bestookten Anish met vragen (‘hoe kun je heel snel heel goed worden?’, ‘Wie is de beste schaker aller tijden?’) die hij uitvoerig beantwoordde. Wat duidelijk werd: ook als je, zoals Anish, zeer talentvol bent én je hebt lol in schaken, dan nog kost het veel toewijding en trainingsuren om tot de wereldtop door te dringen. Inmiddels is Anish, die als 14-jarige al grootmeester was, al jarenlang een van de beste schakers ter wereld. Daarnaast treedt hij af en toe op als schaakcommentator. Anish: “Op de dag dat ik hier op het Grotius College mijn diploma haalde, wist ik: vanaf nu ben ik professioneel schaker.’’


Na het interview ging Anish geduldig in op verzoeken voor een handtekening, een praatje een selfie met schaakenthousiastelingen. Vervolgens gingen de schaakfans, met medewerking van de Delftsche Schaak Club, zelf aan de slag met een snelschaaktoernooi.

De Grotius College Tour met Anish Giri werd georganiseerd door de Kenia Werkgroep, bestaande uit leerlingen en docenten. De opbrengst van de avond komt ten goede aan de Verkaart Foundation, die met steun van het Grotius College meisjesinternaten in Kenia bouwt en verder helpt.

Meer info: www.verkaartfoundation.com

 © 2024 Scholengroep Spinoza realisatie Knijnenburg Producties